Nieuwe RI&E stevig meer werk dan oudere versie

Geplaatst op 09-04-2024  -  Categorie: Algemeen Openbaar

Op de RI&E training van Rood Boven en de De Wilde Ingenieurs Groep op de Enkhuizer Zeevaartschool werd wel duidelijk dat de nieuwe RI&E echt veel meer werk is dan de oude variant. En dat vrijwel ieder schip het moet hebben. En dat hij eenmalig beoordeeld moet worden. Dat laatste is dan het goede nieuws.

Voor kleine ondernemingen is de RI&E een stevige klus. Wat het stevig of moeilijk maakt is dat veel logische of vanzelfsprekende zaken in formele procedures moeten worden vastgelegd. Bijvoorbeeld, de nieuwe maat vertel je wat de risico's zijn van het werken in het kluivernet, voordat je haar daar een klus laat doen. Je geeft ook instructies voor het bedienen van de dirk of het werken in de machinekamer. De RI&E vraagt van ondernemers dat dat wat je bespreekt met de maat over dat kluivernet en de machinekamer ook op papier wordt gezet en laat toetsen door een deskundige. 

Tijdens de workshop werd overigens ook wel duidelijk dat de nieuwe RI&E ook procedures voorschrijft die wat minder voor de hand liggen voor veel werkgevers, maar niettemin wettelijk verplicht zijn. In die zin helpt de RI&E om alle verantwoordelijkheden nog eens goed in beeld te krijgen. 

Er waren ruim dertig deelnemers aan de workshop. Bedoeling is om de workshop vaker te gaan geven. De BBZ heeft een opdracht aan de bijeenkomst overgehouden: het verder uitbreiden van de templates voor procedures die voor de meeste schepen wel hetzelfde zullen zijn. Een moedig begin daarvan is te vinden in het RI&E hulpmiddel