Crowdfund Coach

Op deze pagina vind je informatie die je verder op weg kan helpen om een succesvolle crowdfund actie te starten. 

 

geld

Maandag 1 maart 2021 hebben wij een workshop georganiseerd waar de volgende onderwerpen zijn besproken:

  • hoe begin je met crowdfunding?
  • hoe maakt je een goede video?
  • hoe schrijf je een pakkende tekst?

De tips "hoe schrijf je een pakkende tekst?" vind je in de kolom hiernaast.
De presentatie "hoe begin je met crowdfunding?" is alleen voor de deelnemers van de workshop beschikbaar.

Videobewerking:
In de link een youtube filmpje voor het bewerken van een video. Google ook eens op "Davinci resolve" voor bewerkingssoftware voor films.

Hulp bij teksten en films:
Voor tekstschrijvers en filmmakers kan je ook een freelancer in de arm nemen, zie website www.fiverr.com.

Bartering of barterdeal: zaken doen waarbij betaald wordt door een wederdienst, een soort ruilhandel. Lees meer hierover in de link hiernaast. Ook op marktplaats worden diensten aangeboden.

 

 
prikbord

Stappenplan

Belangrijk is het maken van een stappenplan. Waar is de investering voor nodig? Hoeveel wil ik ophalen? Maak een kort en krachtig verhaal en mobiliseer je netwerk.

Op de websites van de Kamer van Koophandel en Cultuur en Ondernemen staan uitgebreide stappenplannen beschreven met per stap een beschrijving hoe je dit kunt aanpakken.

 
platform

Platforms

Er zijn diverse platforms waarop je jouw actie kunt plaatsen. Een paar voorbeelden zijn Gofundme.com en Doneeractie.nl, maar er zijn nog meer platforms. In de link hiernaast vind je een overzicht van de diverse platforms met een omschrijving en de overzicht van de kosten die zijn voor de transacties/donaties of opstartkosten rekenen en of er opstart- en/of maandelijkse kosten van toepassing zijn. 

Gofundme: let op de juiste instellingen voor geldopname! Als dit niet is ingesteld worden de donaties na 90 dagen teruggestort.

 

of zelf
Ook kan je overwegen om met jouw websitebouwer een betaalmodule in de website te bouwen zodat je het zelf in beheer houdt. Zie de link KvK betaalmogelijkheden webshop.

 
social-distancing-kopie

Sociale media

Naast het plaatsen van de crowdfund actie op de pagina van sociale media is er meestal ook de mogelijkheid om te adverteren. Hiermee kan meer aandacht gegenereerd worden voor het bericht. Op zowel Facebook als Linkedin kan een bedrijfspagina worden opgezet.

Op Facebook kan aangegeven worden in welke regio’s het berichtgetoond moet worden en aan welke doelgroepen. Hiervoor kan een budget ingesteld worden wat je hier maximaal aan kwijt wilt zijn.
Zie meer informatie: Facebook-advertenties: Online adverteren op Facebook | Facebook for Business

Tip: plaats de actie ook op de website

 

 

CFC

Voorbeelden

Crowdfundpagina's van ondernemers die al hiermee bezig zijn:

Reederij Oosterschelde

Bark Europa

Zeilschip Eendracht

Nil Desperandum

Tjalkjacht Pelikaan

De Vrouw Dina

 
hulp

Ondernemersklankbord

Stichting ondernemersklankbord ondersteunt al meer dan 40 jaar MKB-ondernemers, zoals advies aan starters, begeleiding van ondernemers die willen groeien, innoveren, reorganiseren of overdragen en staan ondernemers bij die failliet dreigen te gaan. Tijdelijk bieden zij gratis een adviestraject aan voor ondernemers.  

In een traject van 6 maanden worden ondernemers begeleidt door een adviseur. Hierdoor kunnen  ondernemers persoonlijke adviesgesprekken voeren en kunnen ze overleggen met een ervaren sparringpartner.  De adviseur is het klankbord voor de ondernemer en geeft onpartijdig advies.
Lees meer op de website: Eigen bedrijf starten? Hulp bij Bedrijfsvoering? » OndernermersKlankbord (ondernemersklankbord.nl)

 
belastingdienst

Belastingen

Donaties (ook zonder tegenprestatie) die aan de onderneming worden gedaan vallen in de inkomstenbelasting en vormen dus een resultaat.

Donaties met tegenprestatie (t-shirt, later mee varen met korting, vermelding website, etc) zijn belast voor de BTW en komen daarmee dus ook weer voor de TVL in aanmerking.

Een schenking of een donatie aan een onderneming wordt beide zoals bovenstaand behandeld.

Donaties en TVL, informatie van de RvO:
Bij de TVL aanvraag wordt gekeken naar de normale omzet. Een donatie wordt gezien als gift en niet als omzet. Deze hoeft dan ook niet worden doorgegeven bij de TVL aanvraag. Dit wordt alleen als omzet gerekend als deze donaties voortkomen uit de reguliere activiteiten van de onderneming.

 
Mocht je vragen hebben waarop je het antwoord niet kunt vinden, neem dan contact op: adnerb.[antispam].@debbz.nl