img-2535
 
iris motorpassagiersschip dode hoek
 
stadamsterdam

De bruine vloot

De binnenvaart-zeilschepen varen op de Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer en in het Deltagebied.
Aan boord komt een verscheidenheid aan gasten voorbij. Enkele voorbeelden: schoolklassen, vriendengroepen, families, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een bruidspaar met familie en vrienden. Aan boord van de zeilschepen kunnen de passagiers een actieve rol aan boord vervullen. Onder toeziend oog van schipper en bemanning kunnen de grondbeginselen van het zeilen geleerd worden.  

De motorpassagiersvaart

De motorpassagiersschepen kiezen vooral voor de rivieren en kanalen; van Nederland tot diep in Frankrijk en Duitsland.
De gasten van motorchartervaartschepen zijn voornamelijk fietsliefhebbers; deze reizen worden namelijk vaak aangeboden als fiets-vaarvakanties.
Bij een fiets-vaarvakantie stappen de gasten 's ochtends na het ontbijt op de fiets. Het schip vertrekt ondertussen naar dezelfde eindbestemming als de fietsroute. 
's Avonds overnacht men dus weer in een andere haven, maar nog steeds in dezelfde kamer; het schip fungeert hier als varend hotel. Fiets –vaarvakanties worden voornamelijk in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België aangeboden.

 

De Zeevaart

De zeeschepen varen op alle wereldzeeën, voor de meeste zeeschepen is de Oostzee het belangrijkste vaargebied. Op zee worden wereldwijd Tall Ships' Races georganiseerd voor jongeren onder de 25 jaar.  Via Sail Training laat men jongeren kennismaken met het zeilen op traditionele zeezeilschepen.