Corona maatregelen 6 mei

Geplaatst op 07-05-2020  -  Categorie: corona 1,5 meter

De Rijksoverheid heeft nieuwe maatregelen gepubliceerd en een beeld geschetst van de toekomst.
Ten eerste blijft de 1,5 meter afstand regel voorlopig van kracht, in ieder geval tot september.  Alle aangekondigde nieuwe regels gaan er dus vanuit dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houdt. De enige uitzondering daarop is een groep bestaande uit één huishouden.

Het lijkt er dus op dat er vanaf 1 juni gevaren mag worden met kleine groepen (tot 30 pax) mits iedereen op 1,5 meter afstand blijft en conform een goedgekeurd protocol. Gasten kunnen reserveren na een intake gesprek. De BBZ stelt een format op met vragen voor dat gesprek en publiceert dat, na afstemming met de overheid, op de website.

Vanaf 1 juli kan de groepsgrootte oplopen tot 100 pax (nog steeds 1,5 meter afstand houden) en kunnen gemeenschappelijke wc’s en douches gebruikt worden. De BBZ zal de protocollen daarop aanpassen.

Om meer zekerheid te krijgen over de precieze consequenties voor de chartervaart, heeft de BBZ de Rijksoverheid om bevestiging gevraagd van het bovenstaande. We hebben ook de vraag voorgelegd of er vanaf 11 mei onder voorwaarden ook al iets mogelijk is met groepen uit één huishouden.  

Het is teleurstellend maar vast geen verrassend nieuws. Dit jaar zag er veelbelovend uit, maar lijkt uit te draaien op een drama. De intelligente lock down voelt als een wurggreep. Passagiers op anderhalve meter afstand van elkaar laat misschien nog wat lucht binnen voor een enkeling, maar of het voldoende is om te overleven laat zich slecht voorspellen. Daarom blijft de BBZ inzetten op een noodfonds.

We proberen zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de goedkeuringsprocedure van de protocollen en de inzet daarvan. Zodra we meer nieuws hebben over de protocollen, de vragenlijst en het noodfonds komen we direct weer met een nieuwsflits.