De BBZ heeft vandaag naar 105 gemeenten die 243 havens of afmeerplekken vertegenwoordigen een brief gestuurd ondertekend door de Directeur Maritieme Zaken van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
In de brief wordt uitgelegd dat het lozingsverbod op het oppervlaktewater voor passagiersschepen met meer dan 12 personen naar voren is gehaald naar 2025:
"De verdragsluitende partijen bij het CDNI-verdrag hebben besloten dit lozingsverbod vanaf 1 januari 2025 voor zowel ‘grijs’ (water uit keukens en wasruimtes) als ‘zwart’ water (afkomstig van een toilet) uit te breiden naar alle passagiersschepen, zoals riviercruise- en hotelschepen, dagtochtschepen, charterschepen en rondvaartboten. Voor sommige oudere passagiersschepen geldt een overgangsregeling van een paar jaar."
Verder wordt er in de brief verwezen naar de kaart met het overzicht waar er afgiftepunten nodig zijn:
"In 2022 en 2023 hebben de BBZ en KBN, samen met Waterrecreatie Nederland, in kaart gebracht wat nodig is om Nederland tijdig klaar te maken voor de uitbreiding van het lozingsverbod. De brancheverenigingen hebben het gewenste en noodzakelijke netwerk van afgiftepunten voor huishoudelijk afvalwater in kaart gebracht. Er wordt ingezet op het laten realiseren van afgiftepunten voor huishoudelijk afvalwater op het riool in de havens waar deze schepen ligplaats nemen maar ook bij ligplaatsen langs vaarwegen om zo het oppervlaktewater schoner te maken."
Verder volgt het advies hoe de afgiftepunten het best en uniform kunnen worden ingericht (met een Camlock 50-koppeling) met foto's van al bestaande goed functionerende afgiftepunten in Friesland.
De brief wordt afgesloten met de uitdrukkelijke uitnodiging om contact op te nemen met de BBZ om de precieze plaats en inrichting van de afgiftepunten af te stemmen.
Hopelijk werkt dit als aansporing voor de gemeenten om meer vaart te zetten achter de aanleg van vuilwaterafgiftepunten.