klipperrace
Logingegevens vergeten?

Raad unaniem voor plan zeilhaven en tegen hotellen

Geplaatst op 20-02-2018  -  Categorie: infra/havenzaken

De Raad heeft zich unaniem uitgesproken voor het initiatiefvoorstel Zeilhaven van duo raadslid Ger Jager. Samengevat houdt het plan voor een Zeilhaven in dat er in Amsterdam een haven moet komen voor zeilcharterschepen, waar passagiers op en af moeten kunnen stappen en waar bezoekende schepen terecht kunnen. Vorig jaar oktober is het initiatiefvoorstel van de PVDA voor ‘Zeilhaven Amsterdam’ al in de Commissie Infrastructuur en Haven besproken. Kern van de reactie van de commissie was dat de gemeente bereid was om te onderzoeken of Zeilhaven Amsterdam voor historische schepen mogelijk is en of 'hotellen’ in de winter hier een onderdeel van uit zou kunnen maken. De raad heeft besloten dat de zeilhaven er inderdaad gaat komen. Niet op de voorgestelde locatie achter het Centraal Station maar op het voormalige NDSM terrein.
Maar helaas hebben ze zich ook uitgesproken tegen het stilliggend aanbieden van het schip. Een overnachting aan boord moet onderdeel uitmaken van een vaartocht of van een evenement. Ze realiseren zich wel dat daardoor de exploitatie van de Zeilhaven niet eenvoudig wordt. De gemeente wil in ieder geval één exploitant die de Zeilhaven huurt, exploiteert en beheert. De gemeente ziet zichzelf niet als een aangewezen partij om de Zeilhaven te exploiteren en heeft de BBZ gevraagd om mee te denken.

Ligplaatsen
De bouwwerkzaamheden aan de Pontsteiger verlopen voorspoedig en de verwachting is dat de Pontsteiger vanaf mei in gebruik genomen kan worden. Tot die tijd kan er net als vorig jaar afgemeerd worden aan de binnenzijde van steiger 14 aan de De Ruyterkade. Achter het Centraal Station (steiger 14) is het eigenlijk alleen toegestaan om kort af te meren om passagiers van- of aan boord te nemen. Net als vorig jaar hebben we weer een uitzondering gekregen op deze regel; zeilende passagiersschepen mogen totdat de Pontsteiger klaar is, tegen het opstaptarief tarief van €56 overnachten aan steiger 14. De wijze van aanmelden volgt nog.
Wil je langer dan 1 nacht in Amsterdam liggen dan kan dat in de voorhaven van het Noord-Hollandskanaal (reserveren tegen normaal tarief). Vorig jaar bleken er verkeerde borden te hangen bij de Distelwegveer waardoor er wat problemen zijn geweest. De borden zijn vervangen en dit jaar kunnen we weer terecht aan de Grasweg (Distelwegveer) voor maximaal 7X24 uur. Reserveren is niet verplicht. Voor vragen of opmerkingen kun je terecht bij map.[antispam].@debbz.nl