klipperrace


Garantieregeling, dat regelt mijn boekingskantoor toch?

Geplaatst op 14-11-2018  -  Categorie: ondernemen/richtlijn

Om maar bot met de deur in huis te vallen: nee! Als aanbieder van een meerdaagse charterreis ben jij verantwoordelijk voor de garantieregeling. Het boekingskantoor is slechts een bemiddelaar en de (door)verkoper van jouw pakketreis. Als je met een boekingskantoor werkt, zul je dus zelf iets af moeten sluiten. Een boekingskantoor kan deze wettelijke verplichting niet van je overnemen.
Alleen als een kantoor jouw schip inhuurt en dat vervolgens weer doorverhuurt, of als het kantoor een extra reisdienst koppelt aan de verhuur van jouw schip (bv transport naar de afvaarthaven), dan is het kantoor niet langer de 'doorverkoper', maar de 'organisator'. In dat geval moet het kantoor een garantieregeling treffen. Uit het contract dat je met het kantoor opstelt moet dan ook duidelijk blijken dat niet jij de organisator bent, maar dat het kantoor dat is. Dus als jouw kantoor zegt dat ze het voor jou hebben geregeld, is het belangrijk om in je contract te controleren of die aansprakelijkheid ook nadrukkelijk en formeel bij het kantoor ligt.  

In de meeste gevallen ben jij als schipper zelf de organisator en moet jij dus aan de wettelijke garantieverplichting voldoen. En een goede oplossing is het Garantiefonds voor de Chartervaart. Dit nieuwe fonds heeft -ten opzichte van de bestaande garantiefondsen- het voordeel dat er geen accountantsverklaring of bankgarantie nodig is. Dat maakt deelname aan deze oplossing laagdrempelig. Voor deelname aan het fonds worden eenmalige inschrijfkosten (€400) gevraagd; daarnaast wordt jaarlijks een bijdrage gevraagd voor het beheer van het fonds en een bijdrage voor het vullen van het fonds. Het fonds is toegankelijk voor iedereen in de chartervaart, dus ook voor niet-BBZ leden.  Klik hier voor meer informatie en schrijf je nu in. 

Het fonds start zodra er voldoende deelnemers zijn. Op dit moment zijn er 90 aanmeldingen voor het fonds. Op korte termijn volgt meer informatie over de officiele start.