Pakketreizen
Meerdaagse tochten vallen onder de richtlijn pakketreizen, in deze overeenkomst staat informatie over pre-contractuele informatie, non-conformiteit, repatriëring en insolventie.
De BBZ heeft hiervoor documenten opgesteld, Algemene Voorwaarden (AV) Pakketreizen met toelichting, reisovereenkomst (RO), standaard informatieblad pakketreizen (SI) en AV vervoer.
Vervoersvoorwaarden
Dagtochten vallen niet onder de richtlijn pakketreizen en hoeven niet te voldoen aan de eisen uit de richtlijn. Dagtochtschepen kunnen de algemene voorwaarden vervoer blijven gebruiken.
Aansprakelijkheden en bedrijfsveiligheid
Informatie over aansprakelijkheid ten opzichte van de gasten aan boord maar ook voor het personeel. Daarnaast is er een informatieblad met vragen en antwoorden.
Voor de veiligheid aan boord zijn er informatiebladen over Bedrijfshulpverlening en Risico-Inventarisatie en -Evaluatie
Insolventie
De Europese richtlijn pakketreizen verplicht je om als aanbieder van een pakketreis maatregelen te treffen om je reizigers te beschermen tegen financieel onvermogen.
Arbeidscontracten
De arbeidsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende een zekere tijd arbeid te verrichten. Er is sprake van een wederkerige overeenkomst: de werkgever betaalt loon en in ruil daarvoor verricht de werknemer de afgesproken arbeid.
In de zeevaart is een schriftelijke overeenkomst verplicht.
Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van het ZZP-contract. Heb je een modelovereenkomst nodig? Neem contact op met brenda: adnerb @debbz.nl.
Arbeidszaken
In het document "Werken in de chartervaart" zijn de volgende overeenkomsten te vinden:
Naast arbeidsovereenkomsten spelen er nog diverse andere zaken op personeelsgebied, zoals minimumloon, VOG, ziekte en gewijzigde regels op de arbeidsmarkt, zie de infobladen.
Starters
In de brochure ”Starten in de chartervaart” wordt beschreven wat er komt kijken bij het starten van een onderneming. Hoe wordt het toekomstig bedrijf gefinancierd, waar komen de klanten vandaan, welke mogelijkheden van overname zijn er, hoe wordt een schip getaxeerd? Allemaal vragen waarop niet altijd een antwoord voorhanden is. Van boekingskantoor, boekhouding, verzekering tot makelaar, bijna alles komt aan bod.
Daarnaast heeft de BBZ een digitaal rekenprogramma ontwikkeld, om inzichtelijk te krijgen hoe het resultaat en rendement zal worden van het toekomstige bedrijf.
Kerncijfers
BTW
In het informatieblad BTW binnenvaart wordt beschreven hoe het zit met de btw-heffing voor levering van goederen en cateringdiensten, huur van het schip, aanvullende diensten (eten & drinken) en bemiddeling.
In het informatieblad BTW zeevaart wordt de regeling BTW nul heffing beschreven.
Havenzaken
Voor gasten aan boord speelt de haven een belangrijke rol tijdens de vakantie, ze brengen graag een bezoek aan leuke havenstadjes. Daarnaast is een goede afmeervoorziening in de haven belangrijk. Gasten moeten bijvoorbeeld op een veilige manier van en aan boord kunnen gaan. Wij maken regelmatig een inventarisatie van de aanwezige faciliteiten in de grootste charterhavens van Nederland.
Op verzoek van de havenmeesters heeft de BBZ een havenkrant gemaakt met daarin praktische informatie voor de schipper zoals aanmeldprocedure en geplande werkzaamheden per haven voor het komende jaar.
Horecawetgeving
Gezien de strengere veiligheidseisen die de overheid stelt t.a.v. voedselveiligheid en eventuele
productaansprakelijkheid van de klant bij voedselvergiftiging is er gekeken naar de mogelijke (horeca)eisen die gesteld worden aan boord. Zie meer informatie in de informatiebladen.