klipperrace


Pakketreizen in het buitenland

Geplaatst op 09-10-2018  -  Categorie: ondernemen/richtlijn

Het gaat om Europese regelgeving, maar hoe zit dat als je ook buiten Europa onderneemt? Hoe zit het met het met informatie- en garantieverplichtingen als jouw pakketreizen worden afgenomen door buitenlandse/US touroperators of wanneer je zelf schepen of reizen inkoopt in het buitenland? 
De BBZ heeft deze vraag voorgelegd aan de ACM, de toezichthouder op de richtlijn. Deze adviseert om gelet op de brede definities, de reikwijdte tot buiten de EU en het dwingende karakter van de regels aan de 'veilige kant' te blijven. Er zijn twee situaties denkbaar:
In de eerste situatie, je pakketreis wordt afgenomen door een buitenlandse/US touroperator, zijn er twee mogelijkheden:
1.) je blijft organisator en moet voldoen aan de verplichtingen uit de richtlijn. Dus ook aan de garantieverplichting, ongeacht de plek van herkomst van de reiziger.
2.) je verkoopt de pakketreis aan de buitenlandse/US touroperator, die als organisator optreedt, bv omdat deze er een vlucht aan toevoegt: in dit geval is de richtlijn niet van toepassing op de reizigers die via de Amerikaanse touroperator boeken.
In de tweede situatie, je huurt schepen (pakketreizen) in uit het buitenland, zijn er ook twee mogelijkheden:
1.) je bent doorverkoper (bemiddelaar) van de pakketreis: de verplichtingen uit de Europese richtlijn liggen bij de organisator. Het is verstandig om na te aan of deze (buitenlandse) organisator voldoet aan de verplichtingen uit de richtlijn in zijn/haar land binnen EU.
2.) je bent organisator van de pakketreis, bijvoorbeeld omdat jij er nog een reisdienst aan toevoegt. Als ondernemer moet je dan zelf voldoen aan de verplichtingen uit de richtlijn in Nederland