Hoe zit het met sneltesten en toegangstesten?

Geplaatst op 14-04-2021  -  Categorie: corona 1,5 meter


In de persconferentie van 13 april is duidelijk gemaakt hoe het stappenplan er voor de komende tijd uit ziet. In een apart bericht Stappenplan voor openen samenleving hebben we deze stappen vertaald naar de mogelijkheden voor onze sector. Een mogelijk belangrijk aspect in dit plan is het testen. Nu kan dat nog niet, maar de overheid overweegt dus om het als mogelijk in te zetten. We willen weten wat er mee bedoeld wordt en wat het dus kan betekenen voor het varen.

Testevenement en fieldlabs
In april is een aantal test evenementen georganiseerd waar je met een bewijs van een negatieve testuitslag naar toe mag. Bij de onderzoeksopzet lag de focus voornamelijk op het gedrag van mensen. Het doel van nieuwe pilots met toegangstesten is om verder te onderzoeken hoe de inzet van testen werkt voor onder andere de testlogistiek, infrastructuur, ICT en de testbereidheid onder mensen. Dit kan dus ook gevolgen hebben voor onze sector. Kabinet start pilots toegangstesten | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Biedt een testbewijs de mogelijk om weer te mogen varen?
Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de mogelijkheden van sneltesten zijn voor onze sector. Aan het ministerie hebben we voorgelegd of er met een testbewijs straks meer mogelijk moet zijn en aan welke voorwaarden de test en het testbewijs moet voldoen.

Het kabinet is voornemens om de voorwaarden straks vast te leggen in de “tijdelijke wet testbewijzen covid-19”.  Het gaat om toegang tot cultuur, evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca en sport. In de wet komt te staan in welke gevallen een testbewijs verplicht is.  Klik hier voor de conceptwet en klik hier voor meer informatie.

Welke testen zijn er?
De GGD test

De GGD geeft geen reiscertificaten of andere verklaringen af. De GGD houdt zich alleen bezig met het voorkomen van coronabesmettingen in Nederland.
Zelf test

Een zelftest is een coronatest die thuis voor de zekerheid afgenomen kan worden. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of voor toegang tot een evenement. Klik hier voor meer informatie.
Commerciële testen

Testen voor bijvoorbeeld reizen naar het buitenland is de taak van commerciële teststraten. Deze kunnen een officieel reisdocument maken die internationaal geaccepteerd wordt als “Non COVID-19 verklaring”.
Toegangssneltest
Op dit moment mogen alleen bezoekers met een geldig testbewijs via “Testen voor Toegang” toegelaten worden tot een testevenement Bezoekers moeten binnen 40 uur voor een evenement een sneltest doen bij een teststraat van Stichting Open Nederland. Het is verplicht om hier een sneltest af te nemen. Dit mag niet bij de GGD teststraten worden gedaan. Met een negatief testbewijs, waarvoor ook de speciale CoronaCheck-app kan worden gebruikt, kunnen bezoekers naar binnen. Klik hier voor meer informatie.