VEILIGHEIDSKOMPAS.EU is online

Geplaatst op 18-09-2019  -  Categorie: Veilgiheid

Onder de naam www.veiligheidskompas.eu is de BBZ gestart met het online delen van kennis. Onderwerpen die te maken hebben met veiligheid aan boord worden hier verzameld en gedeeld. De informatie richt zich voornamelijk op bemanningsleden en scheepseigenaren van de chartervaart en op studenten van de Enkhuizer Zeevaartschool, maar het is ook interessant voor de niet-beroepsmatig varende vloot.
Er wordt veel gevraagd van scheepsbemanningen, zeker in de passagiersvaart. De verantwoordelijkheden zijn groot. Men moet over concrete vaardigheden beschikken, zoals het operationeel houden van de motor, het inspecteren van de watertanks, en het onderhoud aan rondhouten. Maar ook wordt er een beroep gedaan op de "zachte vaardigheden" zoals het omgaan met gasten en kwetsbare groepen en het creëren van een veilige werkplek waarin de bemanning optimaal kan functioneren.
Paul van Ommen, directeur van de BBZ: "In de sector is veel kennis aanwezig en die willen wij documenteren. Maar er zal ook aandacht zijn voor nieuwe benaderingen of discussies, ook van buiten onze sector. De ontwikkeling op veiligheidsgebied staat nooit stil en op Veiligheidskompas willen wij dat volgen.”
Regelmatig organiseert de BBZ-bijeenkomsten en workshops om kennis op te doen en te delen. Nu is daar een online medium bijgekomen. Op het Veiligheidskompas verzamelt de BBZ al die kennis op één centrale plek en zorgt ervoor dat iedereen, dus niet alleen BBZ leden, er altijd direct bij kan. Het idee is dat er een archief ontstaat dat gestaag wordt uitgebouwd.
Het opzetten van het Veiligheidskompas is financieel ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de leden van de BBZ. De invulling moet de sector zelf doen. Bijdragen voor het kenniscentrum zijn welkom. Neem daarvoor contact op met map.[antispam].@debbz.nl of bel 0228 321190