Gebruik van sanitair aan boord toegestaan

Geplaatst op 28-05-2020  -  Categorie: corona 1,5 meter

Hoe zit het nu met die openbare toiletten?  En wat betekent het voor de situatie aan boord?  

Gemeenschappelijke wc’s en douches (in douchegebouwen) op campings en vakantieparken mogen nog niet gebruikt worden. Dit geldt niet voor de chartervaart. Alhoewel er meerdere toiletten en douches aanwezig zijn, is er geen sprake van een clustering van sanitaire voorzieningen aan boord van de schepen zoals dit wel het geval is bij vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kampeerveldjes. Het risico bestaat dat op deze locaties bij de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht wordt genomen. Er is aan boord geen sprake van een samenkomst in een gebouw of unit.

Op schepen waar wel sprake is van meerdere douches en/of toiletten bij elkaar (waar dus meerdere personen in één ruimte aanwezig  zijn) is het gebruik van dit sanitair niet toegestaan.  

Per 1 juni 2020 mogen  restaurants, cafés, bioscoop-, theater- en concertzalen open,  (maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand).  De toiletten kunnen  gebruikt worden zolang ze extra goed schoongemaakt worden. Dit zelfde geldt voor het sanitair aan boord. Ook aan boord is de 1,5 meter zonder problemen te handhaven.