Symposium Toekomst bruine vloot

 
BB

Symposium ‘De toekomst van de bruine vloot’  
Donderdag 4 maart 2021
Van 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: online, vanuit het Zuiderzeemuseum 

 

PROGRAMMA

 15.00 

Welkom 
door Esther Heutink, wethouder van Enkhuizen

15.05

Opening van het symposium
door Frits Wester, dagvoorzitter

15.10

Inleiding ‘Het belang van een toekomstbestendige bruine vloot’  
door Mona Keijzer

15.15   

 

Geen haven zonder schepen 

“Een levendige haven zorgt voor inkomend toerisme, de gasten aan boord geven geld uit op de wal en uiteraard zijn er ook nog inkomsten uit havengeld. Daarnaast zijn er nog indirecte effecten die niet uit te drukken zijn in geld; iedereen ziet en voelt dat schepen aantrekkingskracht uitoefenen op het grote algemene publiek.”

Veel gemeenten hebben daarom verschillende crisis maatregelen genomen om de lasten van de schepen te verlichten. Na een overzicht van de genomen maatregelen wordt ingezoomd op de ervaringen in Harlingen.

15.45 

 

Investeringsfonds zeilende beroepsvaart

De chartervaart heeft moeite om haar ambities gefinancierd te krijgen bij banken, andere kredietverstrekkers en instellingen die voor de culturele sector zijn ingericht. Voor de een is de chartervaart te commercieel, voor de ander te cultureel.

BMC is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden en de haalbaarheid van een garantiefonds. De tussentijdse resultaten worden gepresenteerd en nieuwe inzichten kunnen in dit symposium worden opgepikt.

16:00

 

Toekomst bruine vloot en de verbinding met de regio’s

Hoe kan de bruine vloot als cultureel toeristisch product beter aansluiten bij lokale, regionale,  provinciale en landelijk toeristische ambities? Hoe kan de vloot van toegevoegde waarde zijn tussen varend erfgoed en andere vormen van materieel en immaterieel erfgoed?

Het NBTC (Nederlands bureau voor toerisme en congressen) heeft een plan opgesteld dat richting geeft aan deze discussie. Na een presentatie van het NBTC volgt een paneldiscussie.

16:55

Film ter afsluiting 

De bruine vloot vaart op de Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer, Randmeren en in het Deltagebied. Nauw verwant aan de bruine vloot is de traditionele zeevaart. De zeeschepen varen op alle wereldzeeën, maar voor de meeste zeeschepen is de Oostzee het belangrijkste vaargebied.