Kredietunie Traditionele Passagiersvaart, wat is de status?

Geplaatst op 07-11-2023  -  Categorie: Algemeen altijd zichtbaar

logo-deel-2 2

Een kredietunie is een coöperatie van, voor en door ondernemers en is gericht op het verstrekken van kredieten. 

Het doel van de kredietunie is om de Bruine Vloot te helpen met geld lenen. Het is een alternatief voor een bank. Als je geld leent van de kredietunie, wordt de aanvraag door een kredietcommissie beoordeeld omdat het een zakelijke lening is. Maar in tegenstelling tot een bank, zijn de beoordelaars betrokken bij de Bruine Vloot. Ook de investeerders zijn betrokken of ze hebben er een band mee. Daarom zou het makkelijker moeten zijn om een lening te krijgen, maar er wordt wel kritisch gekeken of het geld ook echt terugbetaald kan worden. Meer informatie over hoe een kredietunie werkt, vind je op deze pagina: Kredietunie  

Er is onlangs een enquête gehouden over de financieringsbehoefte in de branche. De uitslagen hiervan zijn verwerkt. Namens het hele bestuur, dank voor het deelnemen aan de enquête.
Daarnaast is er een extern onderzoek gedaan naar investeerders en de voorwaarden voor investeringen. Hiervan zal nog een rapport verschijnen.

Voor het verstrekken van een lening zijn er twee manieren: de 'centrale kas' en het 'bemiddelingsmodel'. Bij de 'centrale kas' kopen verschillende partijen obligaties waardoor er geld in de kas van de kredietunie komt. Dit geld wordt dan gebruikt om leningen te verstrekken. Het 'bemiddelingsmodel' betekent dat één partij (of een paar partijen) ervoor kiest om een ondernemer te helpen met de lening. Hierdoor ontstaan directe relaties tussen de investeerders en de ondernemer. Dit zorgt voor meer vertrouwen, en de kredietunie helpt met het beoordelen en controleren van de zakelijke kant van de lening.

We werken aan contracten, voorwaarden (o.a. wat is voor welke partij interessant), een registratiesysteem voor de kredietverstrekking etc. Voor het opzetten van de contracten en algemene voorwaarden zijn wij op zoek naar extra vrijwillige hulp om ons verder te helpen.

We hebben nog bestuursleden nodig met financiële of bancaire ervaring. Ken of ben jij iemand die dit zou willen doen? Meld je via adnerb.[antispam].@debbz.nl.