WHOA

Geplaatst op 22-03-2021  -  Categorie: Corona overzicht maatregelen

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) helpt ondernemers die door hoge schulden failliet dreigen te gaan terwijl de bedrijfsactiviteiten nog wel levensvatbaar zijn. 

Deze wet maakt het mogelijk om een akkoord te bereiken op een schuldregeling zonder dat alle schuldeisers daarmee in hoeven te stemmen. 

In grote lijnen werkt het als volgt:

De ondernemer overlegt met de schuldeisers. De schuldeisers worden in meerdere klassen, bijvoorbeeld belastingdienst en hypotheekhouders, ingedeeld. De meerderheid binnen één klasse moet instemmen met het voorstel (een meerderheid die twee derde van het totale bedrag aan schulden binnen deze klasse vertegenwoordigt).

De afspraken die worden gemaakt, worden in een conceptakkoord verwerkt. Over dit conceptakkoord wordt gestemd. Daarna bevestigt de rechtbank het akkoord voor de schuldenregeling, ook als niet alle schuldeisers hiermee akkoord waren. Dit kan als gevolg hebben dat schuldeisers genoegen moeten nemen met bijvoorbeeld een gedeeltelijke afboeking, kwijtschelding of uitstel van betaling. De ondernemer houdt tijdens dit traject controle over de onderneming en kan blijven ondernemen. 
 

Dit is een zeer verkorte weergave van een uitgebreide regeling.

Meer informatie over deze nieuwe wet, zie de website van Rijksoverheid Nieuwe wet helpt faillissementen te voorkomen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl en voor uitgebreide en inhoudelijke informatie over de regeling de website van de KvK Op de rand van faillissement? De WHOA biedt uitkomst (kvk.nl).