Steunmaatregelen doorgetrokken naar Q3, in welke mate is nog niet bekend

Geplaatst op 05-05-2021  -  Categorie: Corona noodfonds

geld-aan-boord

De steun aan bedrijven zal doorgetrokken worden naar Q3 van dit jaar. In mei komt er een voorstel hoe de steun er uit zal zien. Dat heeft Staatssecretaris Keijzer gezegd in antwoord op Kamervragen. Kamerleden De Vries en Aartsen (VVD), De Jong, De Groot en Wuite (D66) en Hilde Palland van het CDA ondervroegen de staatssecretaris over de verschillende steunmaatregelen voor de sector. Palland verwees in haar vragen naar de BBZ brandbrief waarin de regering werd verzocht om de hulp door te trekken tot een half jaar na het beëindigen van de social distancing maatregelen. Het is goed dat er over nagedacht wordt en dat de hulp niet ineens stopt, maar tegelijkertijd lijkt de urgentie ook niet echt overgekomen te zijn. In haar reactie schrijft Mona Keijzer dat er in de tweede helft van het jaar weer meer mogelijk is voor ondernemers en dat de regering al veel doet voor de herstart door actief te helpen met het NBTC programma. Niet duidelijk genoeg is geworden dat je de chartervaart niet zomaar van het ene op het andere moment aanzet. Daar is opstarttijd voor nodig en dus langere overbruggingssteun.

SBI bezwaarafhandeling tergend langzaam

Op vragen over de trage afhandeling van bezwaren tegen ‘verkeerde’ SBI codes (relevant voor de aanspraak op steun uit de TVL regeling), zegt de Staatssecretaris dat de dienst RvO keurig binnen de wettelijke termijn van twaalf weken blijft. Onbevredigend vinden we dat. Onder normale omstandigheden zou dat misschien prima zijn, maar twaalf weken wachten op de erkenning dat een charterschip een charterschip is, lijkt ons toch erg lang, zeker in tijdens van crisis.

Op vragen over geld uit de noodfonds van 15 miljoen voor de chartervaart zegt de Staatssecretaris:

“In de Kamerbrief van 17 februari jl. is aangegeven dat de Coronaregeling bruine vloot niet eerder dan eind tweede kwartaal 2021 kan worden opengesteld. Aangezien het ongeduld van deze ondernemers begrijpelijk is, is mijn inzet de regeling in juni van dit jaar open te stellen.”

Het is niet duidelijk wat deze laatste zin toevoegt, juni is namelijk de laatste maand van het tweede kwartaal.