NBTC presenteert startnotitie tijdens bestuurlijk overleg Bruine Vloot

Geplaatst op 09-10-2020  -  Categorie: NBTC en de vloot

Door de coronacrisis is het varend erfgoed harder geraakt dan ooit. Het kabinet heeft inmiddels 15 miljoen euro vrijgemaakt en ook provincies en gemeenten willen de sector graag helpen. op 8 Oktober was er voor de tweede keer overleg met bestuurders van provincies en gemeenten over de Bruine Vloot. Tijdens dit overleg presenteerde NBTC de startnotitie Het Nederlands varend erfgoed die op verzoek van het eerdere bestuurlijk overleg was voorbereid. In het voorstel staat een integrale aanpak beschreven over hoe toerisme een bijdrage kan leveren aan de maatschappelijke uitdagingen omtrent het varend erfgoed. Het voorstel gaat over hoe je door gezamenlijke ambitie, met de juiste inzichten, goede positionering, bijpassende aanbodversterking,-productontwikkeling, samenwerking met bedrijven en aansluiten bij bestaande initiatieven, de hele sector kunt versterken en de juiste bezoekers kunt aantrekken. Het plan werd enthousiast ontvangen door de bestuurders van provincies en gemeenten. De BBZ is heel blij met de betrokkenheid van NBTC, een ervaren organisatie met kennis en ervaring op het gebied van productontwikkeling en promotie en zal het ondersteunen waar mogelijk.

Over het NBTC
NBTC streeft ernaar iedere Nederlander te laten profiteren van toerisme. Hiervoor ontwikkelden ze als gastvrijheidsector Perspectief Bestemming Nederland 2030. Deze nationale visie op toerisme in Nederland richt zich nadrukkelijk op het gezamenlijke belang van bezoekers, bedrijven en bewoners. Voor NBTC vormt Perspectief 2030 het kader bij de positionering, ontwikkeling en marketing van bestemming Nederland. NBTC is al meer dan 50 jaar verantwoordelijk voor de branding en marketing van de bestemming Nederland. Waar vroeger promotie vooral belangrijk was is er sinds twee jaar een kanteling van promotie naar spreiding van bezoekers en ontwikkeling van destinatie Nederland tot duurzame toekomstbestendige bestemming waar toerisme bijdraagt aan maatschappelijke opgaven en elke Nederlander profijt heeft van toerisme.

“De toerismesector wordt ongekend hard geraakt door de coronacrisis. Het inkomend- en binnenlands toerisme ligt nagenoeg helemaal stil, met enorme gevolgen voor onder meer vakantieparken, hotels, vervoersbedrijven, attracties en de culturele sector. Wanneer de tijd rijp is moet Nederland versneld en met kracht bezoekers uit binnen- en buitenland zien terug te winnen. Uiteraard ligt de focus voor de sector, voor ondernemers en overheden, momenteel op de noodzakelijke steunmaatregelen, om ervoor te zorgen dat men het hoofd überhaupt boven water houdt. Gelijktijdig werkt NBTC samen met partners achter de schermen aan de aanpak voor een landelijk hersteloffensief, zodat we, zodra de tijd rijp is, versneld aan de slag kunnen gaan met het duurzame herstel van de bezoekerseconomie in ons land”.