Mee doen aan “fields labs” pas mogelijk als varen weer is toegestaan.

Geplaatst op 01-02-2021  -  Categorie: Corona overzicht maatregelen

Er komen steeds meer vragen over “field labs”/praktijkproeven. Eind vorig jaar is er in de media groots aangekondigd dat er “field labs” zouden komen, locaties waar praktijkproeven worden gaan. Daarbij leek het dat er in diverse sectoren testen zouden worden gedaan om te kijken of ze eerder open zouden kunnen. Verschillende ondernemers wilden zich daarom aanmelden als “field lab” en hoopten zo een bijdrage te kunnen leveren om weer eerder te kunnen gaan varen.

Na contact met het Ministerie van Economische Zaken is gebleken dat er 2 soorten “field labs” zijn:

  1. De mogelijkheid voor bedrijven die conform het coronabeleid weer open mogen gaan, om de protocollen in de praktijk te toetsen. Deze praktijkproeven kunnen niet eerder worden gedaan dan wanneer de desbetreffende sector akkoord heeft gekregen om weer “open” te mogen, oftewel wanneer onze sector weer toestemming heeft om te mogen varen. Deze “field labs” helpen dus niet om eerder te kunnen starten, wel om protocollen uit te testen.

  2. Er worden op grote schaal testen gedaan op het gebied van evenementen (waarbij je kunt denken aan concerten, songfestival, wedstrijden etc.). Hier wordt gekeken naar looproutes, delen met placering, delen zonder placering, sneltesten, hoe verspreid het virus zich op een binnen-locatie en hoe op een buitenlocatie etc. Dit is een speciale testomgeving waar met name wetenschappelijke testen worden gedaan. Dit zijn geen beleidsmatige testen over wanneer een locatie weer open mag gaan. Hier kunnen bedrijven zich niet voor aanmelden.

Zie meer informatie op de website van Rijksoverheid:
Plannen kabinet voor corona | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Het coronavirus en de horeca en evenementen | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl