Kader herstarten (rivier)cruise ook voor chartervaart?

Geplaatst op 18-06-2021  -  Categorie: corona 1,5 meter

testen-riviercruises

Vanaf 19 juni zal het aanvullend kader voor (rivier)cruiseschepen weer van kracht gaan worden. Hierin worden (nieuw ten opzichte van vorig jaar) strenge eisen gesteld aan het testbeleid en de quarantaineruimtes aan boord.

In het kader staat onder andere:

  • "Primary screening includes pre-boarding testing."
  • "All passengers should undergo a RT-PCR or RADT the third or fourth day of the river cruise"
  • "A specific location on board is reserved for medical and testing operations. This could be a passenger cabin."
  • "river cruise ship operator operators have ensured that they are able to individually and temporarily isolate or quarantine (in a single cabin) possible COVID-19 cases/contacts: 5% of total persons on board."

Afgelopen week zijn er gesprekken geweest met onder andere diverse rederijen, ministerie van IenW, RIVM en GGD’s over dit onderwerp. Dat het kader opgesteld is voor (rivier)cruiseschepen was duidelijk, maar het was niet helemaal duidelijk welke schepen nog meer aan dit kader moeten gaan voldoen. De chartervaart was, zo bleek, niet goed in beeld bij de RIVM en de GGD’s.

De BBZ heeft gezegd dat het voorgeschreven testbeleid niet haalbaar is voor de bij ons aangesloten schepen. Onze zorg werd ondersteund door het ministerie van IenW en dat heeft er toe geleid dat wij nu zijn uitgenodigd om onze zaak verder toe te lichten en om duidelijk te maken wat onze sector er aan doet om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. De BBZ inzet is dus om voor de zeil- en motorchartervaart de eigen protocollen te behouden en niet mee te hoeven in de speciale regimes voor de cruisevaart.