Immateriele waarde van de Bruine Vloot

Geplaatst op 28-05-2021  -  Categorie: Algemeen Openbaar

In een brief aan de Tweede Kamer reageert minister Van Engelshoven van OCW op vragen van Hilde Palland en Lennie Geluk-Poortvliet van het CDA over de mogelijkheid om de Bruine Vloot op de wereld erfgoedlijst te krijgen van UNESCO. 

De minister geeft niet een heel direct antwoord, maar gaat in op de systematiek en de mogelijkheden van erkenning van het immaterieel erfgoed. Erkennig van schepen als UNESCO erfgoed kan niet. 

De antwoorden van de minister lijken goed te passen bij de ambities van de vloot zelf. De BBZ onderzoekt hoe het traject naar erkennig van de immateriële waarde er uit ziet, wie de spelers zijn ( de minster noemde al het KIEN en de FVEN) of en hoe we het beste kunnen samenwerken en natuurlijk loopt er een onderzoek, uitgevoerd door  de Erfgoedkwartiermakers en in opdracht van de BBZ, naar de mogelijheden, voor- en nadelen van een wettelijke bescherming van varend erfgoed voor de vloot.

De bevindingen van die verkenning hopen we binnenkort te delen met de leden. Vervolgens moeten we kijken of en hoe we verder gaan.