Half februari meer duidelijkheid over de steun

Geplaatst op 27-01-2021  -  Categorie: Corona noodfonds

Hilde Palland en Aukje de Vries stellen kritische vragen

Vijf maanden nu wordt er gepraat en gerekend, en nog eens gepraat en gerekend, over hoe de 15 miljoen die de regering voor de chartervaart heeft gereserveerd, ook echt bij de chartervaart terecht moet komen. Er is nog geen cent uitgekeerd. En ondertussen lopen de lasten van de schepen door, zeggen passagiers ook de naar 2021 doorgeschoven reizen af, worden de vouchers voor die reizen weer ingetrokken, worden werfbeurten en noodzakelijk onderhoud uitgesteld, verdwijnt het personeel, innen de banken hun leningen met rente en kwijnen de schepen en hun schippers weg. Schippers sturen wanhopige brieven naar ministers en naar de pers om duidelijk te krijgen wanneer de in september toegezegde steun van 15 miljoen nu eindelijk naar de noodlijdende schepen komt. Aukje de Vries (VVD) en Hilde Palland (CDA) ondervroegen woensdag verantwoordelijk Staatssecretaris Mona Keijzer over de voortgang. Zij wilden met name weten waarom het zo ingewikkeld is om de 15 miljoen bij de ondernemers te komt en natuurlijk wanneer.

In haar reactie zei Staatssecretaris Keijzer dat zij ‘voor het verkiezingsreces meer duidelijkheid hoopt te kunnen geven’. Het kost nu eenmaal tijd om een ‘juridisch houdbaar en praktisch uitvoerbaar’ instrument op te tuigen. “We zullen de regeling moeten melden bij de Europese Commissie om te horen of het past binnen de regels”. Er moet ook gekeken worden naar de overlap met al verleende hulp via de reguliere TVL. “Er zijn extra onderhoudskosten die voortvloeien uit het feit dat het hierbij om cultureel erfgoed gaat. We moeten wel goed kijken dat het niet dubbelop gebeurt. Datgene wat in de reguliere TVL vergoed wordt, moet niet ook nog eens vergoed worden via deze regeling.”

De BBZ is blij met de inzet en de betrokkenheid van de Kamerleden, maar er moet iets veranderen, er moet snelheid komen in het proces, veel meer snelheid, om te voorkomen dat alles straks te laat is. En door het debat in de Kamer zijn we daar nog niet gerust op.

Link naar gehele uitzending: https://www.npostart.nl/POW_04872116
Bruine vloot, vanaf minuut 43 tot en met minuut 54.