BBZ en VBZH maken bezwaar tegen verhoging toeristenbelasting Terschelling

Geplaatst op 09-11-2023  -  Categorie: Algemeen altijd zichtbaar

terschelling 2

De BBZ heeft samen met de Vereniging Bruine Zeilvaart Harlingen een brief opgesteld voor de gemeente- en commissieraad van Terschelling waarin we ons bezwaar hebben geuit tegen de plannen van de verhoging van de toeristenbelasting voor 2024 van € 1,92 naar € 2,50 per persoon per dag. Deze brief is meegenomen in de raadsvergadering van 8 november.

Al jarenlang wijst de BBZ op het feit dat onze sector al extra belast wordt doordat de schepen veelal maar één nacht op het eiland verblijven en dan twee maal het tarief aan toeristenbelasting moeten betalen. Doorberekenen aan de klant is lastig. Voorafgaande aan de reis is nog niet bekend welke haven wordt aangedaan, en achteraf de klant een rekening presenteren is zeer klantonvriendelijk. Dit betekent dat de kosten voor rekening van de scheepseigenaar komen.

De verhoging betekent dat het gemiddelde zeilschip van 32 meter met 24 bedden alleen al aan toeristenbelasting volgend jaar € 120 per nacht zou moeten betalen. Daarbovenop komt dan het havengeld van €35,52 (€ 1,11 x 32 meter, (tarief van 2023)). In totaal dus € 155,52 om één nacht in de haven te liggen. Daarmee wordt Terschelling ongetwijfeld de duurste haven voor onze vloot.

De vergadering van 8 november is gestaakt zonder dat hier een besluit over genomen is en er wordt de 9e verder vergaderd. Zodra de uitslag bekend is laten we het weten.