Anderhalve meter regels doekje voor het bloeden

Geplaatst op 12-05-2020  -  Categorie: corona 1,5 meter

Al enige tijd zijn we druk bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om in de 1,5 meter samenleving nog te varen. Protocollen zijn ontwikkeld en onderzocht wordt hoe dat allemaal in zijn werk moet gaan straks. We zijn steeds druk met het ontcijferen van de decreten die door de minister-president met regelmaat worden uitgevaardigd. Het is niet altijd even duidelijk en soms voelen we ons een stelletje Kremlin watchers.

Wij zetten in op zoveel mogelijk uniformiteit in de protocollen, dus formats die op de belangrijke hoofdlijnen gelijk zijn en ruimte bieden voor kleine aanpassingen per schip. Wij zetten ons in voor een centrale regie om te voorkomen dat elke gemeente of veiligheidsregio er zijn eigen opvatting op na houdt en datzelfde geldt voor de schippers en het gebruik van de protocollen. Klik hier voor veelgestelde vragen over de protocollen.

Wij realiseren ons dat de meeste schepen niet onder de 1,5 eis kunnen varen, maar willen tegelijkertijd de pogingen van zij die dit wel kunnen of willen onderzoeken, hoe marginaal dat ook is, maximaal ondersteunen. Wij geloven niet dat de anderhalve meter oplossingen de noodzaak voor een fonds of substantiële financiële steun van de overheid weg nemen. Die steun zal nodig zijn en de BBZ blijft er dus op inzetten.

Tot slot. Voorlopig kunnen oude pre-corona-contracten niet uitgevoerd worden en hebben klanten recht op kosteloze restitutie. Toch kan het verstandig zijn om aanbetalingen, in afwachting van betere hulp of betere tijden, zo lang mogelijk vast te houden en het ontbinden van contracten in stapjes, bijvoorbeeld nu eerst tot 1 juni, te doen.