1,5 meter eindelijk verdwenen, wel coronatoegangspas

Geplaatst op 15-09-2021  -  Categorie: Corona protocollen

De 1,5 meter afstand vervalt en de coronatoegangspas (plus een ID) komt er voor in de plaats. Dat zijn de twee belangrijkste nieuwe conclusies van de persconferentie van gisteren 14 september. Dat betekent dat er vanaf 25 september weer met volle bezetting gevaren kan worden op dagtochten en meerdaagse tochten, dat de catering weer volop mogelijk is en dat er eigenlijk geen restricties meer zijn voor het uitvoeren van vaartochten in Nederland. Dat wil zeggen: een belangrijke restrictie is natuurlijk de nog knellenden inreisbeperkingen uit het buitenland, met name de VS. Per 22 september worden de restricties voor gevaccineerden uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden opgeheven, deze reizigers hoeven dan niet meer in quarantaine.

Er is nog meer te zeggen over de nieuwe regels:

  • Kinderen onder de 13 hoeven geen coronatoegangspas te hebben.
  • Zeilen is nog steeds een sport en als je alleen gaat zeilen met een groep, zonder horeca, dan hoef je géén coronatoegangspas te vragen. Doe je wél horeca er bij, dan moet men ook de pas laten zien.

Vervolgstappen zijn verbonden aan het aantal ziekenhuisopnames. Dat is de trend die in de gaten gehouden moet worden.

Het is raadzaam om passagiers van te voren te informeren over de coronatoegangspasverplichting. De bemanning van het schip moet ook aan deze eisen voldoen (de uitzondering geldt dan voor sport zonder horeca) en moet bovendien een app hebben om de coronatoegangspas uit te kunnen lezen bij het aan boord gaan.
De coronatoegangspas is een QR code die op een smartphone of papier getoond kan worden en beide kunnen worden uitgelezen in een scanner app. Op de website: CoronaCheck staat informatie over hoe de bewijzen in de app kunnen worden omgezet in een QR code en er is informatie over de scanner app die nodig is om de QR code weer uit te lezen. Op deze website staat een filmpje met instructies: https://coronacheck.nl/media/hoe-werkt-coronacheck/2020-06-27-hoe-werkt-coronacheck.mp4. Ook Europese coronabewijzen kunnen worden uitgelezen met deze scanner app.

Het werken met de coronatoegangspas gaat in per 25 september 2021.