Havendienst Amsterdam werkt schepen de stad uit

31 januari 2017

Sinds december 2016 zijn er wéér ligplaatsen voor de zeilende charterschepen verdwenen. Het havenbedrijf weigert zeilschepen  aan de Sumatrakade en Javakade. De meeste schepen zijn inmiddels de stad uit, een enkeling heeft een plekje gevonden aan de Buiklsloterweg. De 100 jaar oude zeilschepen lijken slechts 1 week in de 5 jaar welkom te zijn in Amsterdam.

Trudy Harding, schipper-eigenaar van de Schuttevaer, vraagt zich af waar zij deze zomer moet afmeren. “Tijdens Sail vaar ik met mijn dagtochtenschip langs de tall ships.  De gasten aan boord en op de kant genieten van dit enorme spektakel, en ook voor ons is het natuurlijk geweldig om onderdeel te zijn van zo’n groot nautisch evenement.” Trudy maakt zich zorgen over de zomer; “Waar kan ik nog liggen in Amsterdam?” 

In de toekomst krijgt de vloot weer een plaats aan de Pontsteiger. Wanneer ze daar terecht kunnen is nog onduidelijk en ook is het aantal beschikbare plekken gehalveerd. “In de Oude Houthaven lagen we met ruim 20 schepen bij elkaar. Een prachtig gezicht,” zegt Paul van Ommen, directeur van de BBZ, vereniging voor beroepschartervaart.   “Vanwege bouwwerkzaamheden hebben we onze plaatsen tijdelijk afgestaan. Maar inmiddels zijn de plannen veranderd en kunnen we niet meer terug naar de Oude Houthaven.  Je zou mogen verwachten dat er een redelijk alternatief geboden wordt. Niets is minder waar, het havenbedrijf doet juist het tegenovergestelde en jaagt de schepen de stad uit.” Van Ommen verwijst naar de water visie 2040, waarin het belang van de historische schepen onderstreept wordt. “De schepen zouden juist verwelkomd moeten worden, ze dragen bij aan het cultuurhistorische maritieme beeld van de stad. Dit komt ook overeen met het pleidooi van bewoners om de charterschepen weer terug in de haven te krijgen.  En ook de bewoners aan de Sumatra hebben laten weten dat ze veel liever prachtige zeilschepen voor de deur willen in plaats van cruiseschepen. Een anders doelstelling in de watervisie 2040 is om de enorme druk van het toerisme te verspreiden over de regio. De chartervaart kan hier een belangrijk rol in spelen.”

“De zeilschepen hebben een goede afmeervoorziening nodig, een mooie plek nodig waar ze af kunnen meren. Waar ze met gasten kunnen overnachten en waar gasten veilig op en af kunnen stappen.  Een haven met traditionele zeilschepen zorgt voor een mooi beeld, zeker wanneer het niet om een statische haven gaat, maar om een haven waar bedrijvigheid is. Amsterdam is de enige haven in Nederland waar we dat  niet hebben” aldus Ger Jager, raadslid PvdA.

Noot voor de Redactie: 
Contactpersoon is Pam Wennekes 

Zeilschepen amsterdam 2
Zeilschepen amsterdam