vrijstelling voor charterschepen

Geplaatst op 30-01-2019  -  Categorie: infra/vaarwegen

De BBZ heeft gisteren in een constructief overleg met de provincie afgesproken dat er voor zeilcharterschepen een vrijstelling komt in de wadloopverordening.
In de wadloopverordening van 1996 staat:
• Het wadloopverbod geldt niet voor groepen die vanaf een schip gaan wadlopen mits de groep niet groter is dan zeven personen.
• Wanneer de groep uit 8 of meer personen bestaat, moeten ze binnen een straal van 500 meter van het schip blijven.

In de nieuwe verordening is deze tweede uitzondering eruit gehaald, groepen van 7 of meer personen hebben een vergunning nodig. De verordening zelf blijft ongewijzigd, maar voor zeilcharterschepen komt een vrijstelling. In de vrijstelling wordt omschreven wat een zeilchartercship is, wat de wettelijke eisen aan de bemanning zijn en dat voor deze schepen een vrijstelling geldt voor groepen van meer dan 8 personen als ze binnen een straal van 500 meter van het schip blijven.

Ook hebben we gesproken over de groepsgrootte. Uiteindelijk zijn we overeengekomen dat de groepen uit maximaal 50 personen mogen bestaan. De BBZ geeft de input voor de definitie van een charterschip en de bemanning. We gaan ervan uit dat dit overgenomen wordt en de juiste criteria gebruikt worden.