Toerisme top over duurzaam reizen en verschuivingen in het toerisme

Geplaatst op 05-10-2022  -  Categorie: ondernemen marketing

img-20220926-103123-2

'Samenwerken aan de duurzame ontwikkeling van Bestemming Nederland' was het centrale thema van de toerisme top op de Floriade expo in Almere.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en meteoroloog Reinier van den Berg gaven hun visie op dit onderwerp. Ook werd het koersdocument Op weg naar klimaatneutraal toerisme gepresenteerd.

In de paneldiscussie werd gesproken over de kansen en belemmeringen met betrekking tot verduurzaming. De boodschap die mee werd gegeven is: wees groener dan je buurman.

Een aantal zaken die verder nog naar voren kwamen:

  • Door de klimaatsverandering zal er een verschuiving in toerisme plaatsvinden van Zuid naar Noord Europa omdat het noorden warmer zal worden en het in het zuiden op een gegeven moment te warm zal gaan worden.
  • Een belangrijk, maar nog niet beantwoord, vraagstuk is hoe de energie opgeslagen moet gaan worden.
  • Producten moeten aangepast gaan worden zodat ze echt gerecycled kunnen worden. Op dit moment wordt maar 29% van al het plastic afval gerecycled.
  • Bedrijven in het toerisme zijn steeds meer bezig om hun klanten duurzaam te laten reizen.
  • Op het terrein dat bekend is van festival “Lowlands” is het parkeergedeelte voorzien van een overkapping met 90.000 zonnepanelen. Auto’s staan hierdoor beschut terwijl tegelijkertijd stroom wordt opgewekt. Het is de bedoeling om de panelen aan te sluiten op een batterij zodat het festival in de toekomst volledig op groene stroom kan draaien en er geen aggregaten meer nodig zijn.
  • De bewustwording van verduurzaming moet nog meer versterkt worden.

Uit een onderzoek van het NBTC naar duurzaam reizen, blijkt het volgende:

“Gemiddeld 52 procent van de ondervraagden geeft aan rekening te willen houden met het klimaat bij het boeken van een vakantie. Bijna 44 procent is bereid voor duurzame opties extra betalen. Slechts 39 procent geeft aan daadwerkelijk rekening gehouden te hebben met duurzaamheid tijdens de laatste vakantie. Britten en Amerikanen scoren hierop het hoogst. Belgen en Nederlanders hebben de laagste score als het gaat om duurzame vakanties.”

Er is dus nog veel te doen op dit gebied.