klipperrace


Plannen 2019 Zaandam/Amsterdam

Geplaatst op 26-11-2018  -  Categorie: infra/havenzaken

Afgelopen donderdag presenteerden Zaandam/Amsterdam de plannen voor 2019. Belangrijkste punten; 

  • BBZ opnieuw in gesprek over aanpassing tarieven chartervaart;
  • toeristenbelasting;
  • tarieven worden berekend per tijdsblok ipv per etmaal;
  • tarieven in Amsterdam zijn afhankelijk van de locatie.

Aanpassing tarieven
In Zaandam betaal je in 2019 €0,75 per meter. Daarbovenop komen reserveringskosten van €50,00. Voor de motorpassagiersvaart betekent dit dat de administratiekosten hoger zijn dan het havengeld. Afgesproken is dat we in januari met elkaar om tafel gaan. Inzet van de BBZ is het reserveringstarief aanpassen naar een bedrag dat beter past bij de chartervaart. 

Toeristenbelasting
Vanaf 1 januari 2019 wordt in Amsterdam, zoals het er nu uitziet, 8 euro per gast per dag geheven. Of Zaandam dat ook gaat doen is nog niet duidelijk. 

Tijdsblok
Vanaf 2019 wordt niet meer automatisch een etmaal gerekend, maar wordt het havengeld per blok berekend. Blokken lopen van 00:00 – 06:00u, van 06:00 – 12.00u etc. 

Locatie
Tarieven in Amsterdam zijn afhankelijk van de locatie van de ligplaats. Hoe dichter bij het centrum hoe hoger het tarief.  

Aanmelden en reserveren
Voor je het samenwerkingsgebied binnenvaart, moet je je aanmelden en uiteraard betalen. Afhankelijk van hoe lang je in het gebied blijft, of je overnacht, of slecht kort aanlegt, zijn er verschillende mogelijkheden: 

BHG: Doorvaarttarief (weekbriefje /14 dagen/ maand/ half jaar of jaarbriefje)
Hiermee heb  je toegang tot het gebied. Je mag binnen deze periode afmeren op openbare ligplaatsen. Op de autoafzetplaats (Oude Haven en Voorzaan) mag een half uurtje afgemeerd worden voor het afzetten van passagiers/fietsen. Schepen die ligplaats willen nemen voor het afzetten van hun auto hebben voorrang. Geen reserveringskosten. Let op: dit geldt alleen voor openbare ligplaatsen die binnen het gebied vallen.

Reserveren
Wil je op een niet-openbare reserveringsplek liggen (langer dan 2 uur) dan moet je reserveringskosten betalen. De hoogte van de reserveringskosten verschillen in Amsterdam en Zaanstad. (zie uitleg hierboven)
Dit is inclusief BHG en exclusief €50,- administratiekosten.

Op en afstaptarief
Wil je maximaal twee uur liggen op een niet openbare plaats, dan geldt een speciaal tarief van €56,00. Dit is inclusief BHG en administratiekosten.

In alle gevallen moet je inloggen om opgaven te doen. 
BHG: opgave via POA 
Reserveringen, ook op en afstaptarief via easydock