klipperrace


Minimumloon in Europa

Geplaatst op 01-02-2018  -  Categorie: Sociaal Economisch/arbeidszaken

Op 13 mei 2014 heeft de Europese Commissie de Handhavingsrichtlijn aangenomen. Deze nieuwe richtlijn moet de praktische uitvoering, toepassing en handhaving van de detacheringsrichtlijn uit 1996 verbeteren, bevorderen en versterken. De richtlijn geeft globaal aan op welke lidstaten de handhaving kunnen inrichten. Het is geen Europese wet, dus de lidstaten hebben zelf de vrijheid om te kiezen op welke manier zij precies gaan handhaven. Dit is ook de reden waarom de verschillende landen met verschillende procedures komen.Werknemers in loondienst, die internationaal varen, vallen onder deze detacheringsrichtlijn. Zij moeten aangemeld worden bij de verschillende lidstaten en moeten onderweg allerlei documenten bij zich dragen.
De lidstaten waar werknemers in het kader van de minimumloonwet moeten worden aangemeld, zijn: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italie, Luxemburg, Belgie en Tjechie. (Denemarken en Spanje zullen vermoedelijk volgen.)
Voor uitgebreide informatie over het minimumloon in: Frankrijk en Duitsland en Belgie verwijzen wij je naar het Infoblad Minimumloon in Europa. Voor een kort totaaloverzicht van de eisen kun je het Overzicht Handhaving Minimumloon in Europa raadplegen.