klipperrace


Ligplaatsen Amsterdam en Zaanstad en toeristenbelating

Geplaatst op 18-02-2019  -  Categorie: infra/havenzaken

Per 1 januari 2018 is het Zaanse en Amsterdamse havenwater voor wat betreft ligplaatsen één havengebied. Afgelopen jaar kregen we veel vragen over de kosten, het aanmelden, de wijze van betalen, de hoogte van de administratiekosten en de hoogte van de reserveringskosten. Onderstaand een verduidelijking. 

Veel (maar niet alle) ligplaatsen in Amsterdam en Zaandam kunnen alleen nog maar via het reserveringssysteem EasyDock worden geboekt, waarvoor je een log-in nodig hebt. De reserveringskosten en de administratiekosten waren tot nu toe vaste (relatief hoge) bedragen, waardoor een kleinmotorpassagiersschip in verhouding bij reservering veel meer betaalde dan een riviercruiseschip. Dat is voor 2019 veranderd; er wordt nu een all-in prijs per meter gerekend (inclusief reserveringskosten en administratiekosten). Het doorvaarttarief is per 2019 ook afgeschaft voor schepen die via EasyDock hebben gereserveerd: ook die kosten zitten nu in het all-in tarief. Onderstaand een verduidelijking van de nieuwe regelingen.

Op- en afstaptarief
Wil je maximaal twee uur liggen om passagiers en/of fietsen van of aan boord te laten, dan geldt een speciaal vast tarief van €63,00. Hier komen geen andere kosten meer bij. Reserveren moet via EasyDock.

Reserveren 
Wil je zeker zijn van een plek dan moet je die van tevoren reserveren. Dit doe je via EasyDock. De tarieven zijn afhankelijk van de locatie en worden berekend per tijdsblok van 6 uur; een 6-uurs-blok begint op het moment dat je in je reservering als aankomsttijd invoert.  Klik hier voor de tarieven:  Hier komen geen kosten meer bij.
Rekenvoorbeeld: Een schip van 40 meter betaalt in Zaanstad vanaf nu 40 x 0,93 per 6 uur. Voor een periode van 18 uur  (3 blokken), komt dat neer op € 111,60. Klik hier om de plekken te zien waar je kunt/moet reserveren. 
Alle reserveringen zijn vervolgens via EasyDock zichtbaar en ook de facturering loopt via dit systeem (1 loket voor alles).

Niet reserveren
Er zijn een aantal openbare ligplaatsen voor kleinere passagiersschepen in Amsterdam en Zaanstad. Dit zijn plekken waar niet voor gereserveerd kan / hoeft te worden. Voor deze ligplaatsen geldt dat er nog wel aangifte Binnenhavengeld (op de oude bekende manier) moet worden gedaan. In Amsterdam is dit voor de motorpassagiersvaart de Verlaagde Veemkade (binnenkant Jan Schaeferbrug, beperkte kadelengte), voor de zeilchartervaart is dat de Pontsteiger. Ook als je een ligplaats in het Nautisch Kwartier (Oosterdok) hebt moet je in 2019 nog steeds zelf aangifte BHG blijven doen. Klik hier voor de tarieven.  Hier komen geen kosten meer bij.
Op de auto afzetplaats (Oude Haven en Voorzaan) mag een half uurtje afgemeerd worden voor het afzetten van passagiers/fietsen. Schepen die ligplaats willen nemen voor het afzetten van hun auto hebben voorrang. Hiervoor hoef je geen havengeld te betalen.  Let op: dit geldt alleen voor openbare ligplaatsen die binnen het gebied vallen.

Toeristenbelasting
Er hoeft geen toeristenbelasting betaald te worden als Amsterdam de vertrek- en aankomsthaven is. Passanten betalen wel toeristenbelasting, behalve als het schip afmeert op een openbare plaats (waar dus niet voor gereserveerd is).