klipperrace
Logingegevens vergeten?

Amsterdam

Geplaatst op 20-03-2019  -  Categorie: infra/havenzaken

Port of Amsterdam organiseert een nieuw periodiek overleg voor de passagiersvaart. De BBZ neemt deel aan het overleg om de belangen van de binnen- en zeevaartleden te behartigen. Vaste agenda-onderwerpen zijn ligplaatsenbeleid, bruggen en voor de passagiersvaart (toerisme) belangrijke ontwikkelingen. Vragen over het overleg of over Amsterdam kunnen gericht worden aan map.[antispam].@debbz.nl.

Toeristenbelasting Amsterdam Er hoeft geen toeristenbelasting betaald te worden als Amsterdam de vertrek- of aankomsthaven is. Passanten betalen wel toeristenbelasting, behalve als het schip afmeert op een openbare plaats zoals de Pontsteiger of de Verlaagde Veemkade.

Ligplaatsen motorchartervaart Veel ligplaatsen in Amsterdam (en Zaandam) kunnen alleen nog maar via het reserveringssysteem EasyDock worden geboekt. Er wordt een all-in prijs per meter gerekend (inclusief reserveringskosten en administratiekosten, het doorvaartarief is afgeschaft). Er is een aantal openbare ligplaatsen voor kleinere passagiersschepen in Amsterdam en Zaanstad. Voor deze ligplaatsen moet aangifte Binnenhavengeld worden gedaan. In Amsterdam is dit voor de motorpassagiersvaart de Verlaagde Veemkade (binnenkant Jan Schaeferbrug).

Ligplaatsen zeilchartervaart De zeilchartervaart had jarenlang geen fatsoenlijke plek in Amsterdam om af te meren, sinds vorig jaar heeft het havenbedrijf in goed overleg met de BBZ een afmeervoorziening aan de Pontsteiger gemaakt. Om overlast te voorkomen is een bord geplaatst zodat bewoners (en schippers) kunnen zien welke gedragsregels er afgesproken zijn. Ook organiseert de BBZ binnenkort in samenwerking met het havenbedrijf een bijeenkomst met bewoners.